Ljouwerter leagens oer OVen

In de Leeuwarder Courant van vandaag staat over de gemeenteraadsverkiezingen in Harlingen in combinatie met de komst van een afvaloven van Omrin:x93Maar betekent een stem voor Steevensz (Frisse Wind) het einde van de oven? In elk geval komt de raad niet aan zet bij de nieuwe milieuvergunning, want volgens Omrin kan de oven toe met een schoorsteen van gelijke hoogte. Hierdoor hoeft het bestemmingsplan niet te worden aangepast, wat een zaak zou zijn geweest van de gemeente.x94
Dit bericht klopt niet. En het is geplaatst een dag voor de verkiezingen.
Op de eerste plaats is het slechts een bewering van Omrin dat de schoorsteen 44 meter hoog kan zijn. Een rapport dat dat onderbouwd is niet beschikbaar gesteld door Omrin. Dat komt pas na de gemeenteraadsverkiezingen. Een hogere pijp betekent een nieuwe bouwvergunning. Een bouwvergunning moet passen binnen het bestemmingsplan en het bestemmingsplan staat geen bouw van hoger dan 44 meter toe. De gemeenteraad bepaalt de inhoud van een bestemmingsplan.
Maar dit is niet alles. De milieuvergunning van de afvaloven is vernietigd. Een milieuvergunning moet ook passen binnen het dan geldende bestemmingsplan.
Het bestemmingsplan is ongeveer een jaar geleden veranderd. De maximale hoogte van 44 meter is gebleven. Maar de bestemming van het terrein van Omrin is veranderd van bij voorkeur zeehavengebonden naar verplicht zeehavengebonden. Alle rechters die zich over deze zaak hebben gebogen hebben niet getwijfeld aan het feit dat de afvaloven niet zeehavengebonden is. Dus een nieuwe milieuvergunning kan niet door de provincie worden afgegeven zonder wijziging van het bestemmingsplan door de gemeente.
En de gemeente Harlingen is bovendien ook nog aandeelhouder van Omrin.
De gemeenteraad heeft dus nog wel degelijk invloed ook als er geen nieuwe bouwvergunning nodig is.

Wilt u a.u.b. dit bericht doorsturen naar inwoners van de gemeente Harlingen?
Alvast bedankt voor uw medewerking.

Namens de stichting afvaloven Nee,

S. Jellema

Leave a comment